阅读下面短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。    "In my eyes,my mother is like Ultraman,a superhero in a cartoon series,who is fighting

——来源于“浙江省温州市平阳县2020年初中学业水平适应性考试英语卷”

真题答案

【真题】
(2020平阳.中考模拟) 阅读下面短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。

   "In my eyes,my mother is like Ultraman,a superhero in a cartoon series,who is fighting bad guys every day." Youyou,a five-year old boy said.1mother,Lu Jingjing,a dermatologist at Wuhan Children's Hospital,worked at the mobile cabin hospital at the Wuhan International Conference &Exhibition Center,taking care of COVID-19- infected2.

   Lu,3the mother of Youyou and a one year- old daughter,was sent to do support work at a community center on Feb 2 and left home for the cabin hospital two4later. Since then,Youyou5asking his mother through video chat,"Mom,how many viruses did you beat today?"

   While she was packing to leave for the cabin hospital from home on Feb 4,Youyou cried and tried to stop Lu from leaving,knowing it would be6for him to see his mother for a long time.

   Lu patiently7to him what the virus was,and told him that she would fight the virus with the cartoon superhero,Ultraman.

   "He then8and let me go because in his mind,Ultraman is 9in the battlefield and can definitely help me win," Lu said.

   From then on,her son kept asking through video chat how many viruses Lu had killed every day and helped her add them up.

   "Hay not know clearly about why I'm away from home,10he knows that I'm fighting against the super virus with other doctors. Every time he said 'Mom,I miss you',I couldn't stop bursting into tears," she said.

   Lu didn't let her parents know 11she was working with COVID- 19-infected patients.

   "I am a dermatologist so my parents think that the virus has12to do with my department and I am staying away from infected patients," she said. When they asked for a video chat,Lu13said she was working and let her husband and children chat with them,instead.

   "None of us have been worried about the14of getting infected. It's our responsibility to protect our country. We strongly believe that we15beat the virus and the patients will go home soon," Lu said.

【答案】
【解析】

考点分析

        据专家权威分析,该题主要考察了你对 人物传记/故事阅读类; 记叙文; 等知识点的理解和应用。

举一反三

        ~~第1题~~
(2020广东.中考模拟) 通读下面短文,掌握其大意,然后在每小题所给的四个选项中,故答案选出一个最佳答案。

   A rich father took his son on a trip to avillage. He wanted to show his son what are the differences 1 their life and the villagers',so that his soncould cherish(珍爱)what he had. They spent2 a few days with a family there.

On their way back home,thefather 3 about his son's ideas about the trip. So heasked," 4 was the trip?"

   "It was great,Dad!"

   "What did you learn from the trip?” thefather couldn't 5 to ask. The son answered,"We have one dogbut the family has four. We have a swimming pool,but they have a big riverwith many 6 swimming in it. We have very expensive lights,but they have7 stars at night. We buy food in thesupermarket,but they 8 food in their garden for themselves. We havewalls around the house to protect us,9 they have friends to protect them. Dad,thankyou for 10 me how poor we are."

   The father couldn't say anything,and he juststood there quietly.

~~第2题~~
(2020广东.中考模拟) 通读下面短文,掌握其大意,然后在每小题所给的四个选项中,故答案选出一个最佳答案。

   A rich father took his son on a trip to avillage. He wanted to show his son what are the differences 1 their life and the villagers',so that his soncould cherish(珍爱)what he had. They spent2 a few days with a family there.

On their way back home,thefather 3 about his son's ideas about the trip. So heasked," 4 was the trip?"

   "It was great,Dad!"

   "What did you learn from the trip?” thefather couldn't 5 to ask. The son answered,"We have one dogbut the family has four. We have a swimming pool,but they have a big riverwith many 6 swimming in it. We have very expensive lights,but they have7 stars at night. We buy food in thesupermarket,but they 8 food in their garden for themselves. We havewalls around the house to protect us,9 they have friends to protect them. Dad,thankyou for 10 me how poor we are."

   The father couldn't say anything,and he juststood there quietly.

~~第3题~~
(2020广东.中考模拟) 通读下面短文,掌握其大意,然后在每小题所给的四个选项中,故答案选出一个最佳答案。

   A rich father took his son on a trip to avillage. He wanted to show his son what are the differences 1 their life and the villagers',so that his soncould cherish(珍爱)what he had. They spent2 a few days with a family there.

On their way back home,thefather 3 about his son's ideas about the trip. So heasked," 4 was the trip?"

   "It was great,Dad!"

   "What did you learn from the trip?” thefather couldn't 5 to ask. The son answered,"We have one dogbut the family has four. We have a swimming pool,but they have a big riverwith many 6 swimming in it. We have very expensive lights,but they have7 stars at night. We buy food in thesupermarket,but they 8 food in their garden for themselves. We havewalls around the house to protect us,9 they have friends to protect them. Dad,thankyou for 10 me how poor we are."

   The father couldn't say anything,and he juststood there quietly.

~~第4题~~
(2020广东.中考模拟) 通读下面短文,掌握其大意,然后在每小题所给的四个选项中,故答案选出一个最佳答案。

   A rich father took his son on a trip to avillage. He wanted to show his son what are the differences 1 their life and the villagers',so that his soncould cherish(珍爱)what he had. They spent2 a few days with a family there.

On their way back home,thefather 3 about his son's ideas about the trip. So heasked," 4 was the trip?"

   "It was great,Dad!"

   "What did you learn from the trip?” thefather couldn't 5 to ask. The son answered,"We have one dogbut the family has four. We have a swimming pool,but they have a big riverwith many 6 swimming in it. We have very expensive lights,but they have7 stars at night. We buy food in thesupermarket,but they 8 food in their garden for themselves. We havewalls around the house to protect us,9 they have friends to protect them. Dad,thankyou for 10 me how poor we are."

   The father couldn't say anything,and he juststood there quietly.

~~第5题~~
(2020宽城.中考模拟) 阅读短文、掌握其大意,然后从每小题所给的四个项中选出一个最佳答案。

   Henry is going through a very hard time. His wife has just passed away. He feels that life1her is meaningless. For months,Henry sis in his house doing2. His family try to encourage him to do new things and enjoy life,but they're not 3.

   Henry's neighbor,an old woman named Lisa,sees him from her yard one day. She has not seen him outside in days! She asks him to 4 closer to the fence(篱笆) next to her house.

   "Hello,Henry! Just look at this fence. It is falling apart. You area5man. Can you help me fix this fence?" Lisa asks.

   Henry is angry inside. He is the one who needs6right now. He thinks the old lady is being kind of impolite. But she is too old to fix the fence7,so he agrees.

   Henry works on the fence for days. Lisa brings him orange juice 8he works. When he finishes,she thanks him. Henry9for the first time in months.

   “What a wonderful job! Could you please paint it10me?" Lisa says to him. Henry cannot believe she needs more help. Doesn't she know how sad he is? But11he respects(尊敬) her,he agrees. He works hard painting the fence in the hot12,but Lisa's orange juice and encouragement are helpful. As their neighbors13by,they all tell Henry what a beautiful job he has done. Henry feels very happy.

   Henry no longer feels that14is meaningless. He finally realizes that Lisa wasn't being impolite. She knows that staying15can help us forget our sadness. He helped her,but she truly saved him.

巩固练习

        与该题相似的试题还有: